Cuisine brésilienne. TOP 5 produktów w brazylijskiej kuchni
Na początek proste pytanie. Co to jest brazylijska kuchnia?
Ciekawostka. Brazylijczycy, których poznałam w Brasilii, są niezwykle religijni. Przynajmniej 2 razy w tygodniu chodzą do kościoła, spotykają się w domach na wspólną modlitwę, śpiewają w chórach. W pewien postny piątek usiedliśmy razem do obiadu. Kurczak, ryż z fasolą, sałatka. Spytałam więc, czy w trakcie postu czasami rezygnują z mięsa.
"Oczywiście. W piątki nie jadamy mięsa, to zabronione."
Kilka pytań pomocniczych później miałam już pewność.
KURCZAK DLA BRAZYLIJCZYKA TO NIE MIĘSO.
***
Brazylijczycy jedzą ciężko i słodko. I jedzą dużo. Wg portalu VEJA w 2015 r. ponad 50% Brazylijczyków miało nadwagę. W autobusach w Brasilii po raz pierwszy widziałam specjalnie wydzielone miejsca dla osób otyłych. Piękne i wymuskane ciała z karnawałowych obrazków są tylko w Ipanemie. No i może na Copacabanie. I w telenowelach. Reszta... reszta czasami przelewa się przez plażowy leżak. Otyłość w klasie amerykańskiej, tj. 3-cyfrowe jednostki powoli przestają być wyjątkiem, a stają się naturalną częścią brazylijskiego społeczeństwa.
Eee... no kuchnia z Brazylii.
Tyle tylko, że Brazylia, to twór niezwykły. Zamieszkała przez rdzennych Amerykanów, podbita przez Europejczyków, a wyeksploatowana Afrykańskimi rękami. Kraj, który wielkością prawie dorównuje Europie wyłamie się każdej ogólnej definicji. Bajaderka.
TOP 5
Tyle tylko, że Brazylia, to twór niezwykły. Zamieszkała przez rdzennych Amerykanów, podbita przez Europejczyków, a wyeksploatowana Afrykańskimi rękami. Kraj, który wielkością prawie dorównuje Europie wyłamie się każdej ogólnej definicji. Bajaderka.
TOP 5
Z moich obserwacji wynika, że podstawę brazylijskiej kuchni stanowi fasola, ryż, maniok, i mleko skondensowane. I mięso. DUŻO MIĘSA.
***
Maniok
Dieta rdzennych Indian na terenie Brazylii bazowała na manioku. Co ciekawe, maniok w różnych częściach kraju posiada inną nazwę. Zupełnie jak nasze ziemniaki, pyrki, kartofelki. Mandioca, aipim, macaxeira. I wcale nie jest to takie oczywiste dla Brazylijczyków, że to ta sama roślina.
Z manioku można wyczarować naprawdę wszystko. Alkohol, mąkę, chleb, placki, frytki, kauczuk.
W knajpach najczęściej widuję maniok w formie farofy albo mandioca frita. Farofa to prażona na maśle mąka z manioku (kassawa), podawana jako dodatek do dań głównych, często z ryżem i fasolą. Mandioca frita to smażone kawałki manioku w głębokim tłuszczu z dużą ilością soli. W Pernambuco, na północy, bardzo popularne są tapiocas, placki zrobione z kassawy, podawane zarówno na słodko jak i na słono.
***
Feijão / fasola
Feijoada, czyli gulasz na bazie fasoli i mięsa, podawany z ryżem, pomarańczami i farofą zdaje się być najsławniejszym z brazylijskich dań głównych o pochodzeniu europejskim. W wersji portugalskiej najczęściej wykorzystuje się białą fasolę, w Brazylii przeważa czarna. Przygotowanie Feijoady jest dość skomplikowanym zabiegiem, a że Brazylijczycy zasmakowali w ryżu i fasoli- powstało Arroz com feijão. Jest to bardzo popularna mieszanka węgli i białka, najczęściej występujących jako dodatek do obiadu czy kolacji.
***
Arroz
Ryż, oprócz klasyku w postaci połączenia z fasolą, podawany jest często w postaci risotto z warzywami lub kawałkami mięsa. W Brasilii dość popularny jest arroz com pequi (owoc o dość mocnym i wyraźnym smaku, z drobnymi i niebezpiecznymi igiełkami w środku) czy arroz carreteiro (ryż woźnicy), przygotowany między innymi z charque (suszona, solona wołowina) i kawałkami bekonu. W wersji na słodko często jako arroz-doce (pudding ryżowy), bolo de arroz (ciasto ryżowe) lub arroz-de-coco (ryż z kokosem).
***
***
Maniok
Dieta rdzennych Indian na terenie Brazylii bazowała na manioku. Co ciekawe, maniok w różnych częściach kraju posiada inną nazwę. Zupełnie jak nasze ziemniaki, pyrki, kartofelki. Mandioca, aipim, macaxeira. I wcale nie jest to takie oczywiste dla Brazylijczyków, że to ta sama roślina.
Maniok
W knajpach najczęściej widuję maniok w formie farofy albo mandioca frita. Farofa to prażona na maśle mąka z manioku (kassawa), podawana jako dodatek do dań głównych, często z ryżem i fasolą. Mandioca frita to smażone kawałki manioku w głębokim tłuszczu z dużą ilością soli. W Pernambuco, na północy, bardzo popularne są tapiocas, placki zrobione z kassawy, podawane zarówno na słodko jak i na słono.
Mandioca frita
Olinda, tapioca cartola
Tapioca cartola. Mozzarella, banan, mleko skondensowane i cynamon
Feijoada, czyli gulasz na bazie fasoli i mięsa, podawany z ryżem, pomarańczami i farofą zdaje się być najsławniejszym z brazylijskich dań głównych o pochodzeniu europejskim. W wersji portugalskiej najczęściej wykorzystuje się białą fasolę, w Brazylii przeważa czarna. Przygotowanie Feijoady jest dość skomplikowanym zabiegiem, a że Brazylijczycy zasmakowali w ryżu i fasoli- powstało Arroz com feijão. Jest to bardzo popularna mieszanka węgli i białka, najczęściej występujących jako dodatek do obiadu czy kolacji.
Arroz com feijão
Arroz
Ryż, oprócz klasyku w postaci połączenia z fasolą, podawany jest często w postaci risotto z warzywami lub kawałkami mięsa. W Brasilii dość popularny jest arroz com pequi (owoc o dość mocnym i wyraźnym smaku, z drobnymi i niebezpiecznymi igiełkami w środku) czy arroz carreteiro (ryż woźnicy), przygotowany między innymi z charque (suszona, solona wołowina) i kawałkami bekonu. W wersji na słodko często jako arroz-doce (pudding ryżowy), bolo de arroz (ciasto ryżowe) lub arroz-de-coco (ryż z kokosem).
***
Leite condensado
Mleko skondensowane jest podstawą wielu deserów i słodyczy w Brazylii. Najbardziej popularne są brigadeiros, słodkie kuleczki na bazie mleka skondensowanego obtoczone w podłużnych granulkach czekoladowych. Popularne są też słodkie "puddingi", lody (Lody truskawkowe z mlekiem skondensowanym), torty i ciastka. Na jego bazie można też przygotować mus z marakui czy limone. W Salvadorze często widywałam cocadę - przesłodką mleczno- kokosową tabliczkę. Leite condensado jest też jednym z podstawowych dodatków do sorvete de açai, ale też naleśników (crepes), tapiocas czy pizz.
NESTLE, jeden z czołowych producentów mleka skondensowanego pisze:
"Tudo vira uma saborosa sobremesa com Leite Moça®, até um pãozinho."
Wszystko potrafi zmienić się w przepyszny deser z Leite Moça®, nawet kromka chleba.
Tak. Nawet kromka chleba. U nas chleb z cukrem, u nich z mlekiem skondensowanym.
Brigadeiros
Pizza Prestigio - mozzarella, czekolada mleczna, wiórki kokosowe i mleko skondensowane
Pizza Prestigio - mozzarella, czekolada mleczna, wiórki kokosowe i mleko skondensowane
***
Carne
Mięso. MIĘSO. Brazylijczycy kochają churrasco (grill, barbecue). Ruszty grillowe widziałam zarówno w zamożniejszych i biedniejszych domach. Nawet w niewielkich supermarketach można znaleźć rozpałkę i podstawowe narzędzia do grillowania. W miastach sporo jest churrascarias, "steakhouse'ów" nastawionych na grillowane mięsiwa. W Campinas, Raquel bywała na jakimś churrasco przynajmniej raz w tygodniu, przy okazji spotkań ze swoim małym kręgiem przyjaciół (minimum 20 osób). Wegetarianizm to coś co przydarza się innym. Mięso musi być.
Sposobów na przyrządzenie mięsa jest oczywiście multum. Z tych bardziej tradycyjnych zostały carne de sol, carne seca, charque. W wielu miejscach można dostać szybkie mięsne przekąski, takie jak coxinhas z kurczakiem, empanadas z szatkowaną wołowiną czy innym mięsem, mniejsze od empanadas - pasteis. W restauracjach, gdzie almoço (obiad) kupuje się na wagę, stoją specjalnie grille i ruszty, z których możemy zamówić świeżo ugrillowany kawałek karkóweczki czy kiełbasy. W regionie Sao Paulo bardzo popularna jest sanduíche de mortadela, bagietka wypełniona po brzegi cienko pokrojonymi plastrami mortadeli, czasami obrzucona serem i odrobinę przypieczona. Są też takie ciekawostki jak popcorn z bekonem (Rio de Janeiro). Na targach i ryneczkach można kupić espetinhos - szaszłyki z kurczaka lub innego mięsa. W Brasilii można trafić na wybitną golonkę (joelho de porco). W południowym skrzydle (asa Sul), w niewielkiej restauracji Amigao przypominającej warsztat samochodowy w porze obiadowej ciężko o stolik.
Pasteis
Pipocas (popcorn) com bacon
Sanduíche de mortadela
***
Ciekawostka. Brazylijczycy, których poznałam w Brasilii, są niezwykle religijni. Przynajmniej 2 razy w tygodniu chodzą do kościoła, spotykają się w domach na wspólną modlitwę, śpiewają w chórach. W pewien postny piątek usiedliśmy razem do obiadu. Kurczak, ryż z fasolą, sałatka. Spytałam więc, czy w trakcie postu czasami rezygnują z mięsa.
"Oczywiście. W piątki nie jadamy mięsa, to zabronione."
Kilka pytań pomocniczych później miałam już pewność.
KURCZAK DLA BRAZYLIJCZYKA TO NIE MIĘSO.
***
Brazylijczycy jedzą ciężko i słodko. I jedzą dużo. Wg portalu VEJA w 2015 r. ponad 50% Brazylijczyków miało nadwagę. W autobusach w Brasilii po raz pierwszy widziałam specjalnie wydzielone miejsca dla osób otyłych. Piękne i wymuskane ciała z karnawałowych obrazków są tylko w Ipanemie. No i może na Copacabanie. I w telenowelach. Reszta... reszta czasami przelewa się przez plażowy leżak. Otyłość w klasie amerykańskiej, tj. 3-cyfrowe jednostki powoli przestają być wyjątkiem, a stają się naturalną częścią brazylijskiego społeczeństwa.
Komentarze
Prześlij komentarz